Rintatoimenpiteet

Rintojen augmentaatio

Rintojen suurennus silikoniproteesilla (augmentaatio) on erittäinen yleinen plastiikkakirurginen toimenpide jolla voidaan kasvattaa rinnan kokoa ja muuttaa myös jonkin verran rinnan muotoa. Silikoniproteesi laitetaan joko joko osittain rintalihaksen alle dual plane tekniikan mukaisesti (submuskulaarisesti/subpectoraalisesti), rintalihaksen päälle (subglandulaarisesti/prepectoraalisesti) tai rintalihaksen päälle mutta rintalihaksen faskian alle (subfaskiaalisesti).

Se mille tasolle silikoniproteesi laitetaan, riippuu yksilöllisesti jokaisen potilaan rintarauhasen koosta, urheiluharrastuksista, rinnan muodosta ja potilaan toiveista. Mikäli potilaan rintarauhasen määrä on vähäinen, niin proteesi laitetaan useimmiten dual plane tekniikan mukaisesti rintalihaksen alle koska muuten proteesin reunat voivat näkyä ja tuntua vähäisen rintarauhasen alta. Mikäli kuitenkin rintarauhasta on ennestään riittävästi peittämään silikoniproteesi, niin proteesi voidaan laittaa rintarauhasen päälle, hyötynä on useimmiten hiukan nopeampi toipumisaika leikkauksesta.

Silikoniproteeseja on muodoltaan ns anatomisia proteeseja joiden muoto jäljittelee enemmän rinnan normaalia anatomista rakennetta sekä pyöreitä proteeseja joilla saadaan monesti parempi muoto ja profiili rinnan yläosaan.

Silikoniproteeseilla voidaan parantaa jonkun verran myös rintojen/nännipihan laskeumaa (ptoosi), mutta vaikeassa rinnan laskeumassa (ptoottinen rinta) tarvitaan yhdessä silikoniproteesin laiton kanssa myös rinnan mastopexia toimenpide jossa nännipiha nostetaan ylemmäs ja tarvittaessa muotoillaan rintaa ryhdikkäämmäksi.

Rintojen rasvansiirto

Toinen mahdollisuus rinnan koon kasvattamiseksi on rasvansiirto. Rasvansiirrossa imetään vesiruisku rasvaimulla (WAL) potilaan omaa rasvaa esim vatsalta/kyljistä ja siirretään rasva tämän jälkeen rintoihin. Yleensä noin 50 – 80 % siirretystä rasvasta tarttuu lopulta, joten mahdollisesti voidaan joutua tekemään kaksi rasvansiirtoa ennen kuin haluttu rinnan volyymi on saavutettu. Potilaalla luonnollisesti pitää olla riittävästi rasvakudosta vartalolla rasvaimua varten. Toimenpiteen pystyy tekemään hyvin paikallispuudutuksessa WAL tekniikalla. Rintojen rasvansiirrolla saadaan hyvin luonnollisen pehmeät rinnat ja mahdollista rintojen epäsymmetriaa voidaan hyvin korjata tällä tekniikalla. Rasvan siirrossa käytetty rasva on potilaan omaa rasvaa jolloin vältetään myös silikoniproteeseihin liittyviltä ongelmilta kuten proteesin hajoamiselta tai kapselikontraktuuran kehittymiseltä. Kaiken kaikkiaan rintojen rasvansiirron suosio on viime aikoina lisääntynyt ja varmasti tulee lisääntymään edelleen tulevaisuudessa edellä mainituista syistä.

Rintojen kohotus (mastopexia)

Raskauden ja imetyksen seurauksena rintarauhasen määrä voi vähentyä (atrofia) ja rinnan sekä nännipihan iho voi venyttyä, jolloin rinta voi ruveta roikkumaan (ptoottinen rinta). Ptoottista rintaa voidaan korjata joko lisäämällä volyymia rintaan joko silikoniproteesilla tai rasvansiirrolla sekä nostamalla nännipiha
ylemmäs ja poistamalla ylimääräistä ihoa. Mikäli rinnassa on kuitenkin ennestään riittävä volyymi mutta ongelmana on rinnan roikkuminen, niin rintaan voidaan tehdä pelkkä mastopexia leikkaus jossa rinnan ylä ja keskiosaan osaan tuodaan rinnan alaosasta lisää volyymia muokkaamalla rintarauhaskudosta sekä nostetaan nännipiha ylemmäksi.

Rintojen pienennysleikkaus (reduktioplastia)

Rintojen pienennysleikkaus tehdään useimmiten kookkaiden rintojen aiheuttamien niska hartia vaivojen sekä mahdollisten ihon hautumis ongelmien vuoksi. Leikkauksessa poistetaan rintarauhaskudosta ja muokataan rinnasta esteettisesti kauniin näköinen. Leikkauksessa monesti nostetaan nännipihaa myös ylöspäin. Leikkaustekniikka valitaan aina yksilöllisesti jokaisen potilaan kohdalla. Leikkaus suoritetaan nukutuksessa. Rintojen pienennysleikkauksesta voi saada KELA korvauksen ja leikkaus on arvonlisäveroton jos leikkauksen indikaatio terveydellinen. Toimenpiteen jälkeen tulee välttää raskasta urheilua 4 vkon ajan.