Ylä- ja alaluomi toimenpiteet

Yläluomi leikkaus

Yläluomileikkaus on yksi yleisimmistä plastiikkakirurgista toimenpiteistä. Ikääntymisen myötä yläluomen iho venyttyy ja rupeaa roikkumaan jolloin ylimääräinen yläluomen iho voi pahimmassa tapauksessa tulla yläluomen ripsien yli ja haitata näkökenttää. Monesti tilanteeseen liittyy kompensatorinen otsan kohotus jolla potilas pyrkii säännöllisesti nostamaan otsan frontalis lihaksilla kulmakarva ja yläluomia ylöspäin, tämä voi aiheuttaa päänsärky ja migreeni oiretta koska otsan lihakset ovat säännöllisesti jännittyneet kompensatorisesti roikkuvasta yläluomen ihosta johtuen.

Yläluomi leikkauksessa poistetaan tämä ylimääräinen ihokaistale sekä tarvittaessa sen alapuolelta pullottavaa rasvapatjaa. Liiallista rasvapatjan poistoa ei kuitenkaan nykyisin suositella. Samasta yläluomi avauksesta voidaan tehdä myös ompeleella kulmakarvatason kiinnitys (internal browpexy) alla olevaan luun pintaan jolloin saadaan parannettua myös roikkuvaa kulmakarvatasoa. Ihonviilto sulku tehdä yläluomen luomivakoon ankkuroivalla ompelu tekniikalla, jolloin saadaan kaunis luomipoimu.

Ompeleiden poisto tapahtuu yleensä 7 päivän päästä toimenpiteestä.

Alaluomileikkaus

Ikääntymisen myötä alaluomen rasvapatja voi ruveta pullottamaan ikävästi ja alaluomen kohdalle tulee kohouma joka on alaluomen rasvapatjaa. Lisäksi ylimääräinen iho voi aiheuttaa roikkuvaa ihoa. Toisaalta yläposken (malar alue) alueelta häviää rasvaa ikääntymisen myötä jolloin tämä yläposken ja alaluomen välinen alueen raja korostuu jolloin alaluomessa on pullottava rasvapatja ja yläposken alueelta puuttuu rasvaa. Näiden syiden vuoksi alaluomen alueen leikkaus tulee suunnitella jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti.

Alaluomi leikkauksessa tämä alaluomen pullottava rasvapatja poistetaan alaluomen sisäpuolelta ja tarvittaessa ylimääräinen ihokaistale voidaan poistaa alaluomen ripsirajan kohdalta tulevasta avauksesta. Alaluomen ihoa voidaan myös hoitaa laserilla tai nanofat neulaus hoidolla jolloin pinnalliset ihorypyt kiinteytyy. Osassa tapauksissa kuitenkin paras lopputulos saadaan tekemällä myös rasvansiirto yläposken (malar) alueelle.